Share this:

De Rijksbouwmeester

Documentaire De Rijksbouwmeester - de kracht van de verbeelding.
Portret van Rijksbouwmeester Floris Alkemade die de urgente vraagstukken in de samenleving wil aanpakken.

De komende maanden zal de documentaire in verschillende zalen in het land te zien zijn; filmhuizen, architectuurcentra, debatcentra, architectuuropleidingen. Als je de film wilt vertonen neem dan contact op met AdeL Producties.

De film is nu ook thuis te bekijken via Vimeo On Demand.
Speelduur: 61 minuten.

Première: 17 september 2020 Tilburg Architectuur Film Festival (TIAFF)  en tegelijkertijd in Eindhoven (ACE, bioscoop Natlab), Den Bosch (BAI, bioscoop Verkadefabriek) en Breda (BLASt, Filmhuis Breda). En naast deze vier zalen ook via een livestream.

De Rijksbouwmeester is de belangrijkste adviseur van de regering op het gebied van architectuur en stedenbouw. Hij heeft als opdracht om de architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit van rijksgebouwen te bevorderen en de regering te adviseren over de heikele kwesties op het gebied van ruimtelijke ordening en leefomgeving. Hij is tegelijk creatief denker, aanjager en boegbeeld. Deze functie wordt momenteel vervuld door de architect en stedenbouwkundige Floris Alkemade. De camera volgde hem jarenlang op zijn missie om de snelle veranderingen in onze leefomgeving aan te pakken met creatieve oplossingen die het land verbeteren.

Floris Alkemade wil dat architecten meer betrokken worden bij de urgente vraagstukken in de samenleving. Hij organiseert prijsvragen over maatschappelijke thema’s met het doel de Nederlandse woonwijken en het platteland te vernieuwen.

Ook toont de documentaire hoe de Rijksbouwmeester positie kiest bij de rel die ontstaat over de verbouwing van het Binnenhof en bij de perikelen rond het Namenmonument in Amsterdam.

De onafhankelijke documentaire 'De Rijksbouwmeester - de kracht van de verbeelding' is een coproductie van AdeL Producties en Multi Media Impuls.

De film is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het BPD Cultuurfonds.