Share this:

Actueel Restant

documentaire

2002          

59 minuten

Nooit uitgezonden filmmateriaal van het NOS Journaal uit de periode 1981 – 1985 is voor filmeditor André de Laat de inspiratiebron voor een zoektocht naar het nieuws van destijds en zijn persoonlijke rol bij de montage. Hij verzamelde in die tijd het materiaal dat niet gebruikt werd in de nieuwsuitzendingen en monteerde daarvan een compilatie met persoonlijk commentaar.

Het NOS Journaal stapt begin jaren tachtig geleidelijk over van film op video. Actueel Restant is een ode aan de 16mm-omkeerfilm. Met de teloorgang verdwijnen ook de klap op de microfoon en het synchroonleggen, de geplakte filmlassen, de witte handschoenen, de grove korrel, het schommelende filmbeeld.

Nederland wordt in die tijd beheerst door de Koude Oorlog, een economische crisis en een eindeloze reeks milieuschandalen. De politieke partijen staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Vrijwel dagelijks zijn er demonstraties. Actueel Restant haalt deze roerige tijd terug met behulp van het filmmateriaal dat destijds in de afvalmand dreigde te verdwijnen. De filmeditor wil de grote hoeveelheid beelden en geluiden ordenen in een poging om een antwoord te vinden op de vragen: hoe “verknipt” is het tv-nieuws en waarom kunnen we er geen genoeg van krijgen?