Share this:

De Rijksbouwmeester

Documentaire De Rijksbouwmeester - de kracht van de verbeelding.

De film wordt in Zwolle vertoond op 15 mei 2024 door het Zwols Architectuur Podium in aanwezigheid van voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade en de filmmaker.

De Rijksbouwmeester is de belangrijkste adviseur van de regering voor architectuur en stedenbouw. In die rol waakt hij over de architectonische kwaliteit van de rijksgebouwen en geeft hij advies over heikele kwesties op het gebied van ruimtelijke ordening. Hij is tegelijk creatief denker, aanjager en boegbeeld.

Onafhankelijk filmmaker André de Laat volgde Floris Alkemade drie jaar lang achter de schermen.

Wat doet de Rijksbouwmeester? Wie is de persoon die tijdelijk deze unieke functie uitoefent? Wat wil hij bereiken?

Van 2015 tot 2021 is deze functie vervuld door de architect en stedenbouwkundige Floris Alkemade. De camera volgt hem op zijn missie om onze leefomgeving met creatieve oplossingen te verbeteren. Daarbij moeten de urgente vraagstukken in de samenleving meer aandacht krijgen: “We lopen vast als we op deze manier doorgaan. Het land vervuilt. De bodems raken uitgeput. Het klimaat verandert. Het roer moet om.”

De documentaire toont hoe Floris Alkemade prijsvragen uitschrijft over de vernieuwing van de stadswijken en het platteland en hoe hij positie kiest bij de perikelen over de verbouwing van het Binnenhof en bij de bouw van het Namenmonument in Amsterdam.

We volgen hem op de zolders, in de kelders en bouwputten van de rijksgebouwen waar hij verantwoordelijk voor is. En hij neemt ons mee naar de zolder van zijn eigen woning waar de kracht van de verbeelding alle ruimte krijgt.

Zo ontstaat een persoonlijk portret en een inspirerend filmmozaïek van ideeën, argumenten, meningen en ontwerpen.

Floris Alkemade heeft op 11 november 2022 de Grote Maaskantprijs ontvangen. Volgens de jury zette Rijksbouwmeester Floris Alkemade ruimtelijke ordening en ontwerp weer op de nationale agenda en wist hij een groot publiek te betrekken in het debat over de inrichting van Nederland.

 

DISTRIBUTIE

De Rijksbouwmeester - de kracht van de verbeelding was te zien in verschillende zalen in Nederland: filmtheaters, architectuurcentra, debatcentra, architectuuropleidingen.

De première was 17 september 2020 op het Tilburg Architectuur Film Festival (TIAFF)  en tegelijkertijd in Eindhoven (ACE, bioscoop Natlab), Den Bosch (BAI, bioscoop Verkadefabriek) en Breda (BLASt, Filmhuis Breda). En naast deze vier zalen ook via een livestream.

De documentaire  was de openingsfilm op het Budapest Architecture Film Festival (BAFF), de slotfilm op het Urban Eye Festival in Boekarest, Roemenië, is vertoond in Praag door CAMP, Center for Architecture and Metropolitan Planning en op het Architecture+Design Film Festival in Winnipeg, Canada, gevolgd door een paneldiscussie.

De film is uitgezonden door de VPRO op NPO 2 Extra en door Omroep Flevoland.

Bij zijn vertrek als Rijksbouwmeester werd de vertoning van de documentaire in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam afgerond met een gesprek tussen Floris Alkemade en zijn opvolger Francesco Veenstra.

 

Speelduur: 61 minuten.

De film is te huur op Vimeo: https://vimeo.com/ondemand/derijksbouwmeester.

English version available: https://vimeo.com/ondemand/chiefgovernmentarchitect.

Als je de film wilt vertonen neem dan contact op met AdeL Producties.

De onafhankelijke documentaire 'De Rijksbouwmeester - de kracht van de verbeelding' is een coproductie van AdeL Producties en Multi Media Impuls.

De film is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het BPD Cultuurfonds.